Budúci šéfkuchári a čašníci na farme Kukkonia – Hospitality Talent Cup 2025


Už druhýkrát sa uskutočnil Kukkonia Hospitality Talent Cup – gastronomická súťaž na farme Kukkonia v Orechovej Potôni, kde si svoje zručnosti zmerali najtalentovanejší študenti kuchárskeho a čašníckeho odboru z regiónu. Októbrové ráno malo svoju osobitnú atmosféru – študenti sa pripravovali už od skorého rána, vonku svietilo slnko, vo vzduchu sa jemne vznášal jesenný závoj a v miestnosti sa miešala vôňa čerstvej kávy s príjemným napätím pred súťažou. Začínal sa Kukkonia Hospitality Talent Cup 2025.

Súťaž zorganizovalo Občianske združenie Kukkonia, ktoré už tri roky pomáha mladým ľuďom rozvíjať sa v oblasti gastronómie a pohostinstva.
– „Považujeme za veľmi dôležité, aby študenti získavali nielen teoretické, ale aj praktické skúsenosti. Preto organizujeme školenia a súťaže, kde si môžu svoje vedomosti overiť v praxi,“ – uviedla Tímea Dóka, predsedníčka združenia a hlavná organizátorka podujatia.
Študenti absolvovali viacdňový cyklus prípravných školení, počas ktorých ich viedli členovia odbornej poroty.
– „Dvakrát som viedol školenie pre študentov, kde sme sa zamerali na trojchodové menu. Prvýkrát sme sa venovali mäsám, druhýkrát prílohám. Snažili sme sa myslieť lokálne a sezónne – pracovali sme s tekvicou a batatmi a ukázali sme, ako sa dajú tieto suroviny spracovať rôznymi technológiami. Študenti sa naučili pracovať s chuťami a textúrami – to bolo hlavným cieľom. Boli veľmi šikovní a nadšení,“ – povedal Péter Czucz, kreatívny šéfkuchár reštaurácie Villa Rosa.
Zadanie súťaže bolo jasné – pripraviť jedlá, ktoré odrážajú charakter Žitného ostrova.
– „Ako porota sme hľadali odpoveď na to, čo pre študentov znamená Žitný ostrov a ako túto identitu dokážu vyjadriť v gastronómii. Absolvovali niekoľkodňové školenia a teraz sledujeme, do akej miery dokázali nové poznatky zapracovať do svojich súťažných jedál,“ – vysvetlil László Ruprecht, predseda združenia Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT).
Ani čašníci nezaostávali za kuchármi.
– „V porovnaní s minuloročnou súťažou vidno obrovský posun – študenti boli pripravení, precízni a sebavedomí. Videli sme bezchybné dekantácie, čo je pôsobivé, keďže tieto úkony nerobia denne. Správali sa ako profesionáli. Mám veľkú radosť, že som mohol vidieť toľko talentovaných mladých ľudí,“ – zhodnotil Attila Kovács, someliér vinárstva Világi Winery a člen poroty.


Do súťaže sa zapojili štyri školy:


• Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb, Orechová Potôň,
• Maďarská súkromná stredná odborná škola, Neratoviceho námestie (Dunajská Streda),
• Stredná odborná škola rozvoja vidieka (Dunajská Streda),
• a Maďarská súkromná stredná odborná škola – Umeleckopriemyselná škola (Kolárovo).


Študenti kuchárskeho odboru mali 240 minút na prípravu trojchodového menu z lokálnych surovín, zatiaľ čo čašníci mali dve hodiny na prestretie slávnostného stola podľa zvolenej témy, vytvorenie menu a vínnej karty a na prezentáciu servisu.
Menu mladých kuchárov odrážalo chute Žitného ostrova – nechýbali tekvica, bataty, sumec, kačacia pečeň ani granátové jablko. Kreativita a technická zručnosť súťažiacich urobila na porotu silný dojem.


Výsledky kuchárskej súťaže:
1. miesto: Zoltán Hodossy (2. roč.) a Máté Kiss (3. roč.) – Stredná odborná škola rozvoja vidieka, Dunajská Streda
2. miesto: Márk Méry (5. roč.) a Alexandra Porubská (4. roč.) – Stredná odborná škola rozvoja vidieka, Dunajská Streda
3. miesto: Attila Hegyi (3. roč.) a Bence Levente Szalay (3. roč.) – Súkromná strerdá odborná škola s vyučovacím jazykom maďarským, Dunajská Streda
 

Výsledky čašníckej súťaže:
1. miesto: Jenifer Banyák (4. roč.) – Stredná odborná škola rozvoja vidieka, Dunajská Streda
2. miesto: Emese Annušová (4. roč.) – Súkromná strerdá odborná škola s vyučovacím jazykom maďarským, Dunajská Streda
3. miesto: Bettina Bartaloš (2. roč.) – Stredná odborná škola rozvoja vidieka, Dunajská Streda


V porote zasadli uznávaní odborníci z oblasti gastronómie zo Slovenska aj Maďarska:


László Ruprecht (predseda SVÉT), Imre Bindics (executive chef, Villa Rosa), Ferenc Polák (šéfkuchár, reštaurácia Corvin), Péter Czucz (kreatívny šéfkuchár, Villa Rosa), Attila Kovács (someliér, Világi Winery), Jozef Baránek(predseda Junior Klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov) a Krisztián Fábián (general manager, Platán Gourmet Restaurant).

Kukkonia Hospitality Talent Cup nebola len súťažou, ale aj spoločným zážitkom, ktorý ukázal, že budúcnosť gastronómie bude v dobrých rukách, ak sa jej budeme dostatočne venovať.

Fotogaléria