Gastronomická súťaž Kukkonia Hospitality Talent Cup
Občianske združenie Kukkonia vypisuje gastronomickú súťaž Kukkonia Hospitality Talent Cup.
Cieľom súťaže Kukkonia Hospitality Talent Cup je prispieť k praktickému vzdelávaniu študentov, pomáhať im získať relevantnú prax v odbore a rozvíjať mladé talenty. Na súťaži môžu preukázať svoje vedomosti študenti odborov kuchár a čašník.
Záujemcovia sa majú prihlásiť maximálne ako trojčlenný tím: súťažiaci a 2 pomocní kuchári. Poprosíme krátke predstavenie členov tímu: meno, vek – školský ročník, škola; motivačný list o tom, prečo sa daný kandidát rozhodol pre účasť v súťaži, čo od súťaže očakáva, či sa už predtým zúčastnil v podobnej súťaži. Poprosíme uviesť meno a kontakt na (telefónne číslo, e-mailová adresa) pripravujúceho pedagóga.
Individuálne prihlásenie čašníkov očakávame vo forme krátkeho úvodného listu, v ktorom sa predstavia a uvedia svoje meno a vek – školský ročník, prečo sa prihlásili na súťaž, čo od súťaže očakávajú, či sa už predtým zúčastnili v podobnej súťaži. Poprosíme uviesť meno a kontakt (telefónne číslo, e-mailová adresa) na pripravujúceho pedagóga.
Dátum a čas konania súťaže: 28. februára 2024, 08:30 hod.
Miesto konania súťaže: Kukkonia Farmhouse, Orechová Potôň
Posledný deň na prihlásenie: 16. februára 2024
Vypísanie súťaže kuchárov
1. kolo
(i) PPT prezentácia v 2 tematických okruhoch
Predstavte 4 jedlá typické pre Žitný ostrov (pôvod, suroviny, príprava).
Vyhľadajte 4 malovýrobcov z okolia (okrem Kukkonie).
(ii) Zostavenie menu
Zostavte 2-chodové menu z miestnych surovín (jednou zo surovín musí byť kotleta z mangalice alebo farmárske kura) a napíšte, ako by ste to pripravili.
Takto sa zapojíte do súťaže.
Termín zaslania materiálov: 21. február 2024
2. kolo – Súťaž
Úloha pre súťažiacich:
- Pripravte vami zostavené 2-chodové menu za 240 minút.
- Po servírovaní prezentujte členom poroty, ako ste postupovali pri príprave jedál.
- Hlavné suroviny a kotletu z mangalice či farmárske kura každému tímu zabezpečíme. Tímy, ktoré sa na súťaž prihlásia, môžu byť maximálne trojčlenné: 1 súťažiaci kuchár a 2 pomocní kuchári.
Vypísanie súťaže čašníkov
1. téma:
Fašiangový ples Kukkonia (Great Gatsby party) – slávnostné prestieranie
Slávnostné prestieranie pre 4 osoby, odporúčané bufetové menu, servírovanie predjedál, ktoré ponúkajú typické miestne i tematické jedlá zodpovedajúce danej akcii.
2. téma:
Záverečné podujatie Konferencie a workshopu Kukkonia Green – slávnostné menu na počesť prítomných rečníkov, štátneho tajomníka a ministra životného prostredia.
Slávnostné prestieranie pre 4 osoby k 4-chodovému menu (nápoj a jedlo) vo svetle miestnych charakteristík.
3. téma:
Vernisáž Kukkonia Art Garden a workshop Kukkonia – slávnostné menu z príležitosti otvorenia novej galérie a výstavy.
Slávnostné prestieranie pre 4 osoby k 4-chodovému menu (nápoj a jedlo) s menu kartou a dekoráciou v príslušnom štýle.
4. téma:
Otvorenie Kukkonia Farm – Farm to table – slávnostné menu z príležitosti oficiálneho otvorenia podniku, kde očakávame hostí z vládneho úradu a zahraničia.
Slávnostné prestieranie pre 4 osoby, 4-chodové menu (nápoj a jedlo), menu karta a dekorácia v príslušnom štýle.
5. téma:
Stretnutie someliérov a degustácia.
Slávnostné prestieranie pre 4 osoby, 4-chodové vínné menu (nápoj a jedlo) s príslušnou vínnou kartou.
Úloha pre súťažiacich:
- Súťažiaci musí pripraviť slávnostne prestretý stôl pre 4 osoby s ľubovoľnou tematikou. Má na výber 5 tematických okruhov
- na prípravu stola má k dispozícii 2 hodiny, od 10:00 do 12:00 hod.,
- Vyhodnotenie súťažiacich stolov prebieha od 13:00 do 15:00 hod.,
- odborná porota sleduje a vyhodnocuje prípravný a pracovný proces,
- súťažiaci zostaví menu podávaných jedál, ktoré zodpovedá vybranej tematike a k zvoleným jedlám pripraví príslušný nápojový lístok,
- súťažiaci musí poskytnúť popis jedál z menu, spôsob podávania jedál a nápojov akoby ich servíroval on sám,
- súčasťou hodnotenia bude aj správne použitie potrebných pomôcok počas servírovania,
- porota bude hodnotiť aj výber dekorácie stola,
- jednotlivé súťažné úlohy podliehajú bodovému hodnoteniu na stupnici od 1 do 10,
- každý člen poroty prideľuje body jednotlivým prvkom či súťažným úlohám v súlade s danou stupnicou,
- členovia poroty potom sčítajú pridelené body a na základe súčtu bodov určia výsledné poradie súťažiacich.