Gastronomická súťaž Kukkonia Hospitality Talent Cup

Občianske združenie Kukkonia vypisuje gastronomickú súťaž Kukkonia Hospitality Talent Cup.

Cieľom súťaže Kukkonia Hospitality Talent Cup je prispieť k praktickému vzdelávaniu študentov, pomáhať im získať relevantnú prax v odbore a rozvíjať mladé talenty. Na súťaži môžu preukázať svoje vedomosti študenti odborov kuchár a čašník.

Záujemcovia sa majú prihlásiť maximálne ako trojčlenný tím: súťažiaci a 2 pomocní kuchári. Poprosíme krátke predstavenie členov tímu: meno, vek – školský ročník, škola; motivačný list o tom, prečo sa daný kandidát rozhodol pre účasť v súťaži, čo od súťaže očakáva, či sa už predtým zúčastnil v podobnej súťaži. Poprosíme uviesť meno a kontakt na (telefónne číslo, e-mailová adresa) pripravujúceho pedagóga.

Individuálne prihlásenie čašníkov očakávame vo forme krátkeho úvodného listu, v ktorom sa predstavia a uvedia svoje meno a vek – školský ročník, prečo sa prihlásili na súťaž, čo od súťaže očakávajú, či sa už predtým zúčastnili v podobnej súťaži. Poprosíme uviesť meno a kontakt (telefónne číslo, e-mailová adresa) na pripravujúceho pedagóga. 

Dátum a čas konania súťaže: 28. februára 2024, 08:30 hod.

Miesto konania súťaže: Kukkonia Farmhouse, Orechová Potôň

Posledný deň na prihlásenie: 16. februára 2024

 

Vypísanie súťaže kuchárov

1. kolo

(i) PPT prezentácia v 2 tematických okruhoch

Predstavte 4 jedlá typické pre Žitný ostrov (pôvod, suroviny, príprava).

Vyhľadajte 4 malovýrobcov z okolia (okrem Kukkonie).

(ii) Zostavenie menu

Zostavte 2-chodové menu z miestnych surovín (jednou zo surovín musí byť kotleta z mangalice alebo farmárske kura) a napíšte, ako by ste to pripravili.

Takto sa zapojíte do súťaže.

Termín zaslania materiálov: 21. február 2024

 

2. kolo – Súťaž

Úloha pre súťažiacich:

  • Pripravte vami zostavené 2-chodové menu za 240 minút.
  • Po servírovaní prezentujte členom poroty, ako ste postupovali pri príprave jedál.
  • Hlavné suroviny a kotletu z mangalice či farmárske kura každému tímu zabezpečíme. Tímy, ktoré sa na súťaž prihlásia, môžu byť maximálne trojčlenné: 1 súťažiaci kuchár a 2 pomocní kuchári.

 

Vypísanie súťaže čašníkov 

1. téma: 

Fašiangový ples Kukkonia (Great Gatsby party) – slávnostné prestieranie 

Slávnostné prestieranie pre 4 osoby, odporúčané bufetové menu, servírovanie predjedál, ktoré ponúkajú typické miestne i tematické jedlá zodpovedajúce danej akcii.

2. téma: 

Záverečné podujatie Konferencie a workshopu Kukkonia Green – slávnostné menu na počesť prítomných rečníkov, štátneho tajomníka a ministra životného prostredia. 

Slávnostné prestieranie pre 4 osoby k 4-chodovému menu (nápoj a jedlo) vo svetle miestnych charakteristík.

3. téma:

Vernisáž Kukkonia Art Garden a workshop Kukkonia – slávnostné menu z príležitosti otvorenia novej galérie a výstavy. 

Slávnostné prestieranie pre 4 osoby k 4-chodovému menu (nápoj a jedlo) s menu kartou a dekoráciou v príslušnom štýle.

4. téma:        

Otvorenie Kukkonia Farm – Farm to table – slávnostné menu z príležitosti oficiálneho otvorenia podniku, kde očakávame hostí z vládneho úradu a zahraničia. 

Slávnostné prestieranie pre 4 osoby, 4-chodové menu (nápoj a jedlo), menu karta a dekorácia v príslušnom štýle.

5. téma:

Stretnutie someliérov a degustácia.

Slávnostné prestieranie pre 4 osoby, 4-chodové vínné menu (nápoj a jedlo) s príslušnou vínnou kartou.

 

Úloha pre súťažiacich:

  • Súťažiaci musí pripraviť slávnostne prestretý stôl pre 4 osoby s ľubovoľnou tematikou. Má na výber 5 tematických okruhov
  • na prípravu stola má k dispozícii 2 hodiny, od 10:00 do 12:00 hod., 
  • Vyhodnotenie súťažiacich stolov prebieha od 13:00 do 15:00 hod.,
  • odborná porota sleduje a vyhodnocuje prípravný a pracovný proces, 
  • súťažiaci zostaví menu podávaných jedál, ktoré zodpovedá vybranej tematike a k zvoleným jedlám pripraví príslušný nápojový lístok,
  • súťažiaci musí poskytnúť popis jedál z menu, spôsob podávania jedál a nápojov akoby ich servíroval on sám,
  • súčasťou hodnotenia bude aj správne použitie potrebných pomôcok počas servírovania,
  • porota bude hodnotiť aj výber dekorácie stola,
  • jednotlivé súťažné úlohy podliehajú bodovému hodnoteniu na stupnici od 1 do 10,
  • každý člen poroty prideľuje body jednotlivým prvkom či súťažným úlohám v súlade s danou stupnicou,
  • členovia poroty potom sčítajú pridelené body a na základe súčtu bodov určia výsledné poradie súťažiacich.

hospitality-logok.jpg