Stovky ľudí mali záujem o pochutiny a pestrý program akcie Tradičná zabíjačka Kukkonia a atmosféra bola naozaj výnimočná
Každý návštevník mohol v sobotu získať jedinečné zážitky na zabíjačkovej akcii Kukkonia, keďže v tento slnečný deň mohli prítomní od skorého rána ochutnávať lákavé pochutiny. Členovia tímu Kukkonia im totiž ponúkali na raňajky bravčové ľadvinky, pečeňovú paštétu a praženú krv. Kým sa v kotlíkoch varil obed, majster mäsiar Iván Tabačar prezradil, že on vlastne patrí do tretej generácie tých rodinných členov, ktorí u nich dokážu viesť zabíjačku. „Ponúkame aj bravčovú kožu v malých miskách a bleskovo sa minie.”, povedal Iván. Aj členovia tímu Kukkonia plnia určité úlohy, niekto má na starosti jaternicu, niekto zas klobásu, zabíjačkovú kapustnicu, ale aj ďalšie pochutiny. K sile tradícií prispela aj zážitková kuchyňa, kde sa pripravovali ďalšie pochutiny ako vyprážané mäso, pečienka, pečená jaternica či klobása.
Plnenie klobásy futbalistami DAC sľubovalo jedinečný zážitok a chlapci nesklamali. Bence Mervó, Timotej Záhumenský, Lukáš Čmelík, Zoltán Kontár a César Blackman Camarena to odštartovali veľkým úsmevom. Imre Bindics bol vedúcim tímu a futbalisti usilovne pracovali – mleli mäso do klobásy a následne dochuťovali. O tento program mal záujem obrovský počet účastníkov, k DAC Aréne prišla dokonca aj 92-ročná pani, aby videla nevšedné plnenie klobásy. Diváci ochutnávali plnku a komentovali, ako by sa to ešte dalo dochucovať. „Ešte trošku čierneho korenia”, povedal jeden fanúšik. César Blackman Camarena sa najprv tváril udivene, ale o pár minút sa aj on smelo pustil do práce. Robi Tatai zas nalákal návštevníkov zážitkovým varením, čo si človek nemôže nechať ujsť. Navyše mali traja šťastlivci z publika tú česť variť spolu s Robim. Pripravili prepracované zabíjačkové jedlo. Boli obklopení fanúšikmi a Robi nás medzitým zaviedol do sveta tajomstiev chutných jedál. Vďaka projektoru sme mohli sledovať každý malý krok prípravy jedla.
V poobedňajších hodinách sa uskutočnila súťaž o najlepšiu huspeninu Žitného ostrova, ktorej sa zúčastnili lákavé huspeniny a zástupcovia obcí. Blatná na Ostrove, Malé Dvorníky, Holice, Dunajská Streda, Veľké Lehnice, Gabčíkovo, Topoľníky, Nový Život, Baka, Vrakúň, Okoč a Horný Bar. Súťaž bola tesná, nakoniec však porota – Iván Nagy, Csilla Szabó, Imre Bindics a Szilárd Klempa – rozhodla o poradí majstrovských diel: Na prvom mieste sa umiestnili Malé Dvorníky, na druhom Veľké Lehnice a na treťom Blatná na Ostrove. Nikto však neodišiel so sklonenou hlavou, veď prítomní sa súťaže zúčastnili hlavne preto, aby sa stretli s ostatnými, aby strávili nejaký čas spolu.
Cez deň popri programoch Kukkonia zabávali prítomných: hudobná skupina Pósva, tanečné divadlo Kuttyomfitty Társulat a folklórna tanečná skupina Dunaág. Záujem potrval až do večerných hodín a celý čas panovala veselá atmosféra. Účastníci sa nemohli nabažiť chutnými jedlami. Do konca dňa sa im podarilo všetko ochutnať. Jedinečné chute Žitného ostrova uchvátili deti, mládež i dospelých.