Oblastná organizácia cestovného ruchu Žitný ostrov a Občianske združenie Kukkonia usporiadali tretí ročník súťaže Najlepšie jedlo Žitného ostrova

Cieľom súťaže vo varení bolo propagovať a zdokonaľovať oblasť gastronómie na Žitnom ostrove. Ďalším zámerom bolo upriamiť pozornosť reštaurácií na dôležitosť výberu jedál pripravených z miestnych surovín, ako aj na fakt, že tajomstvom úspechu je vzájomná spolupráca. Organizátori brali do úvahu aj možnosti vzdelávania kuchárov vďaka možnostiam ďalšieho vzdelávania a účasti na prestížnych gastronomických súťažiach. Tým, že sa o svoje skúsenosti podelia s ostatnými, prispievajú k zdokonaľovaniu oblasti gastronómie na Žitnom ostrove.

Jedlá ochutnávali a hodnotili medzinárodne uznávaní účastníci sveta gastronómie. Z Maďarska to bol Szilveszter Horváth, kreatívny šéfkuchár reštaurácie La Mareda v meste Győr. Predsedom poroty bol uznávaný slovenský majster šéfkuchár Michal Konrád. Michal je držiteľom ocenenia Kuchár roka na Slovensku, ktoré získal na Gurmán Awards. V súčasnosti prevádzkuje vlastnú street food reštauráciu Bao Brothers v Bratislave. Tretím členom poroty bol Jozef Baránek, predseda Slovenského zväzu mladých pekárov, cukrárov a cestovinárov. Súťaž sa uskutočnila pod záštitou Imreho Bindicsa, ktorý pôsobí vo funkcii executive chef. Partnerom podujatia bola cateringová spoločnosť Senator Banquets.

Súťaže sa zúčastnilo 7 reštaurácií zo Žitného ostrova a súťažiaci varili v 3 skupinách. Dunajskú Stredu zastupovala reštaurácia Villa Rosa so šéfkuchárom Tamásom Sidóm a Park Bistro so šéfkuchárom Ferencom Móroczom. Ohrady reprezentoval Norbert Fekete z reštaurácie Szarvas pohostinstvo. Šamorín zastupoval Tomáš Konrád z reštaurácie Scottish Pub a Vrakúň zas Nikolas Ollé z reštaurácie Amade Château. Ani Michal na Ostrove neostal bez zastúpenia, súťažil totiž aj Dávid Andrássy z reštaurácie Moto Pub. Komárno zas reprezentoval Tamás Veselý z Reštaurácie Klapka.

Súťažiaci mali za úlohu pripraviť žitnoostrovské jedlá z miestnych surovín. Porota sa stretla s veľmi chutnými jedlami a kreatívnymi riešeniami. Na tanier sa dostala ryba, divina, steak, jahňacina, kačica, ako aj premyslene pripravené paprikové zemiaky. Organizátori sa domnievajú, že zažívame obdobie, kedy je podpora gastro sektora, propagácia miestnych reštaurácií mimoriadne dôležitá. Práve preto sme zostavili krátku videosériu, v ktorej sú predstavené reštaurácie a súťažiaci. Videá sú dostupné od konca novembra.

Fotogaléria
Videogaléria
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]
Embedded thumbnail for Najlepšie jedlo Žitného ostrova [2021]