Občianske združenie Kukkonia spustilo odborné vzdelávanie pre študentov stredných odborných škôl gastronómie a hotelových služieb na Žitnom ostrove. V rámci projektu zabezpečuje teoretickú aj praktickú časť vzdelávania pomocou odborníkov z Maďarska a tuzemska.
K prvej teoretickej prednáške došlo koncom marca v MOL Aréne, kde bolo prítomných celkovo 150 žiakov z regiónu. Ako prvý prednášal Csaba Harmath, odborník na gastronómiu, ktorý priblížil typy podnikov v oblasti gastronómie a rozdiely medzi nimi a prebral so študentmi aj témy, ako hodnotenie reštaurácií, hodnotitelia reštaurácií, či vplyv negatívnych hodnotení. Vo svojej prednáške sa dotkol aj témy, ako zaobchádzať s hosťom a aké riziká sa spájajú s virtuálnym svetom. Csaba Harmath je vyštudovaný ekonóm, avšak počas svojich štúdií pôsobil aj ako kuchár či šéfkuchár. Viac rokov žil v hlavnom meste gastronómie, vo francúzskom Lyone, kde pôsobil aj v oblasti predaja a marketingu a okrem toho písal aj recenzie o reštauráciách, a od roku 2010 sa venuje odbornému poradenstvu v danej oblasti.

Mladí upriamili svoju pozornosť aj na motivačnú prednášku Lászlóa Ruprechta. László priblížil krásy oblasti gastronómie v rámci svojej životnej dráhy, podelil sa s účastníkmi o svoje skúsenosti, rozprával o gastronomických trendoch a technológiách, ako aj o iniciatíve SVÉT. Šéfkuchár pôsobil v známych hoteloch a reštauráciách, študoval vo Francúzsku a v Nemecku, absolvoval aj kurz kulinárskych majstrov v Paríži a získal akademický titul šéfkuchára na francúzskej škole École Lenotre. V roku 2005 sa stal kapitánom maďarského národného tímu kuchárov a v roku 2011 pôsobil vo funkcii gastronomického poradcu predsedníctva EÚ. Maďarsko reprezentoval vo viacerých krajinách pri príležitosti gastronomických podujatí od Londýna cez Paríž po Japonsko. Je jedným z tvorcov konceptu reštaurácie Pannónia Gasztrohajó, predsedom Združenia vidieckych gurmánskych reštaurácií SVÉT a spoločným prevádzkovateľom gastronomického objektu Páskom 1802. Štyrikrát bol zaradený do zoznamu 50 najvplyvnejších odborníkov v oblasti turistiky, získal najprestížnejšie štátne turistické ocenenie Pro Turizmo. Prezident Maďarska mu udelil Maďarský strieborný záslužný kríž ako uznanie práce v rámci gastronómie a sociálnej angažovanosti.

Tematiku gastronómie ukončil Szilveszter Horváth, ktorý prednášal o svojich skúsenostiach získaných na rôznych súťažiach, o príležitostiach na vzdelávanie a získavanie skúseností, o dôležitosti surovín a regionality. Prezradil študentom, ako sa majú pripraviť na súťaže, prečo je dôležité zúčastňovať sa takýchto súťaží a ako môžu stavať na takto získaných skúsenostiach.
Szilveszter Horváth je šéfkuchárom a prevádzkovým manažérom skupiny spoločností Whb, exekutívnym šéfkuchárom a kreatívnym súkromným šéfkuchárom reštaurácie La Maréda. Zúčastnil sa rôznych medzinárodných súťaží ako súťažiaci i člen poroty a už štyri roky pôsobí vo funkcii predsedu poroty našej súťaže Najlepšie jedlo Žitného ostrova.

Deň ukončil so svojou prednáškou Gábor Somogyi, riaditeľ aquaparku Thermalpark Dunajská Streda. Ako predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Žitný ostrov a predseda Asociácie slovenských kúpeľov navštívil Gábor za uplynulé roky početné výstavy v zahraničí. Obecenstvu porozprával svoje skúsenosti, ktoré získal a predstavil aj aktuálne turistické trendy.

Po teoretickej časti vzdelávania pokračovali s praktickou časťou, v rámci ktorej sa študentom venovali v menších skupinách.
Kuchárski učni absolvovali štyri moduly – hydina, bravčovina, ryby, hovädzina. Čašníci sa zúčastnili komunikačného, baristického, someliérskeho, barmanského kurzu. Každá skupina predviedla svoje vedomosti na záverečnom podujatí, ktoré sa uskutočnilo začiatkom júna na Farme Kukkonia v Orechovej Potôni.
„V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Žitný ostrov vo februári spustilo naše občianske združenie vzdelávacie kurzy pre kuchárov a čašníkov pôsobiacich v tomto regióne. Dnešným workshopom by sme chceli odštartovať dlhodobú spoluprácu a odborné vzdelávanie pre študentov v dvoch častiach: 1. dnešné interaktívne motivačné prednášky, cieľom ktorých je motivovať študentov k tomu, aby ostali v sektore gastronomických a turistických služieb, a aby pochopili dôležitosť roly každého jedného účastníka a súvisiaceho vzdelávania.”, zdôraznila predsedníčka občianskeho združenia Tímea Dóka.

„Je nám potešením, že tu prítomní študenti reprezentujú až päť stredných odborných škôl gastronómie a hotelových služieb, a že sú súčasťou tohto odborného vzdelávania. Na základe skúseností z uplynulých rokov môžeme konštatovať, že je dôležité klásť dôraz na ďalšie vzdelávanie a odborné vzdelávanie čašníkov a kuchárov pôsobiacich v tomto sektore. Veríme, že študentov, ktorí stoja pred voľbou povolania, môžeme úspešne zaujať tým, že im umožníme bližšie spoznať túto profesiu.”, pridali Péter Czucz a Imre Bindics, hostitelia podujatia a iniciatívy.

Fotogaléria